Hvad er en hjertestarter egentlig?

Det er et apparat, der kan give en patient med kritisk lav puls et elektrisk stød for at genstarte hjertet. En hjertestarter, eller defibrillatorer, findes på offentlige steder som lufthavne og stadioner, men du kan også købe dem til dit hjem. Hvis du ved, hvordan man bruger en, kan det redde et liv.

Hvordan virker en hjertestarter?

En hjertestarter virker ved at give hjertet et elektrisk stød. Dette stød hjælper med at genoprette hjertets rytme til at slå normalt igen. En hjertestarter kontrollerer først patientens hjerterytme. Hvis den registrerer, at hjertet slår for hurtigt eller uregelmæssigt, giver den et stød.

En hjertestarter er nem at bruge. De fleste defibrillatorer har klare instruktioner om, hvordan de skal bruges. Du behøver ikke at være læge for at bruge en. Det er dog vigtigt at vide, hvordan man bruger en hjertestarter , før du får brug for en.

Der er mange måder at få undervisning i at bruge en defibrillator på. Du kan tage et kursus, se en video eller læse en onlinevejledning. Mange kommuner tilbyder også gratis praktisk træning. Du kan normalt finde denne uddannelse hos din lokale brandvæsen eller på dit lokale hospital.

Det er vigtigt at være forberedt i tilfælde af en nødsituation. En hjertestarter kan redde et liv. Med den rette uddannelse kan du være den, der kan gøre forskellen.

Hvorfor får mennesker hjertestop?

Hjertestop skyldes normalt en uregelmæssig hjerterytme. Denne rytme kaldes ventrikelflimmer. Ventrikelflimmer opstår, når de elektriske signaler, der styrer hjertets pumpeaktivitet, bliver kaotiske. Dette kaotiske signal får ventriklerne, eller hjertets nederste kamre, til at ryste ubrugeligt i stedet for at trække sig normalt sammen.

Uden en regelmæssig hjerterytme stopper blodet med at strømme til resten af kroppen. Personen kollapser og mister bevidstheden. Inden for få minutter kan der opstå hjerneskade og død. En defibrillator er det eneste, der kan genstarte et hjerte i denne situation.

Det mest almindelige tegn på et hjertestop er et pludseligt kollaps. Andre tegn omfatter:

– Ingen puls

– Ingen vejrtrækning

– Tab af bevidsthed

– Bleg eller blå hud

Hvis du ser en person med disse tegn, skal du straks ringe 112 og bede om hjælp. Forsøg ikke selv at køre personen til hospitalet. Hvert minut tæller, når en person har hjertestop. Når du er i tvivl, skal du altid være forsigtig og tilkalde hjælp. Det er vigtigt, at du handler og ikke blot ser på, da det er liv og død, det handler om.